
RÖJDYKARNA
Vid Röjdykardivisionen i Skredsvik utbildas en grupp särskilt utvalda sjömän och officerare till röjdykare.
Röjdykarna jobbar med att lokalisera och röja sjöminor och ammunitionseffekter i svenska och internationella vatten. Röjdykardivisionen bidrar även med personal till försvarsmaktens samlade ammunitionsröjningsförmåga på land genom divisionens EOD-grupper (Explosive Ordnance Disposal). Deras förmågor är efterfrågade och de deltar regelbundet i internationella insatser där de röjer oexploderad ammunition och hemmagjorda bomber. Röjdykardivisionen har sedan 1954 sin bas i Skredsvik, vid Gullmarsfjorden. Basen ligger väderskyddad och med omedelbar tillgång till det vattendjup som krävs för utbildning av röjdykare till 60 meter djup. Med varierande terräng finns det goda möjligheter till utbildning och dykning.
ANSELM
Sir Anselm Zacharias Dykén är namnet på den groda i guld eller silver som får bäras av röjdykare. Han är ett skyddshelgon och erhålls efter röjdykarexamen. Originalet till denna figur är en gummigroda som Rolf Hamilton köpte med sig då han återvände från sin UDT-utbildning 1953 och denna groda finns fortfarande välmående i en monter i Skredsvik.
Historik
År 1952 lade Rolf Hamilton grunden till dagens röjdykare efter att ha gjort den amerikanska marinens dåvarande röjdykarutbildning, nuvarande Navy Seals UDT (Underwater demolition training) i USA.
Efter den genomförda utbildningen i USA anlände Kapten Rolf Hamilton, den 7 juli 1954, med den första röjdykarkursen till Gullmarsbasen i Skredsvik, som sedan dess är röjdykarnas hemvist.
Tillsammans med Rolf Hamilton anlände fyra underofficerare som skulle finnas med i röjdykarutbildningen ett stort antal år och gå under benämningen "de fyra musketörerna". De var flaggstyrmannen Hugo Lindberg, och styrmännen Birger Rosén, Knut Bielsten och Lennart Lindner.
Gullmarsbasen ansågs idealisk för den här utbildningen. Från 1956 och ett antal år framåt utbildades även attackdykare på basen. Senare koncentrerades utbildningen till att endast omfatta röjdykare. Gullmarsbasen är än i dag en mycket speciell plats och basen ligger varje röjdykare varmt om hjärtat.